|
A református egyháznál
a gyülekezeti élet tartópillére az istentisztelet. A vasárnapi
két istentisztelet délelőtti és délutáni - tartása átlagosnak
tekinthető, de van olyan gyülekezeti hely, ahol vasárnap csak
egy istentisztelet van.
Az istentiszteletnek három fő eleme van, az éneklés, az imádság
ideértve a biblia olvasását és magyarázását valamint az adakozást.
Az úrvacsora hagyományosan csak nagyobb ünnepeken része az istentiszteleteknek,
de sok helyen bevezették, hogy havonta egy alkalommal megterítik
az Úr asztalát. Mindkét szokásból az következik, hogy átlagosan
8-12 alkalommal tartanak úrvacsorás istentiszteletet. Hagyományos
alkalmak: újévi istentisztelet, böjtfő vasárnap, Húsvét, Pünkösd
első és másodnapja, Újkenyér (augusztus), Újbor (október), Advent
első vasárnapja, Karácsony első és másodnapja. Kibővülhet még
Nagypéntekkel, Áldozócsütörtökkel, és a konfirmáció vasárnapjával.)
Az úrvacsorai istentiszteletet a református egyház liturgiai
rendje szerint bűnbánati hét előzi meg, ami azt jelenti, hogy
a megelőző estéken istentiszteleteket tartanak.
Protokolláris szempontból ez azért fontos, mert hívő református
keresztény családot ezekben az időszakokban sem meglátogatni,
sem bárhova meghívni nem szerencsés. A református istentiszteletre
betévedő idegen számára is nyilvánvalók e jeles alkalmak, mert
az úrasztalán láthatók az úrvacsora jegyei, a kenyér és kelyhekben
a bor akár letakarva, akár fedetlenül. Aki bűnbánattal és a
bűnbocsánat hitével nem tud az Úr asztalához járulni és a darab
kenyeret és a korty bort magához venni, az is vegyen részt az
istentiszteleten és a konkrét részesedésnél nyugodtan maradjon
padjában.
A református úrvacsora kiszolgálásának kellékei: a kenyérosztó
tányér, az úrasztali kanna és az úrasztali kehely vagy újabban
kis kelyhek.
Az úrvacsorai istentisztelet két jegye -az osztás sorrendjében
- kenyér és a bor, általában egy-egy hívő család felajánlása.
Úgy illik, hogy lehetőleg vörösbor és fehérkenyér kerüljön
az úrasztalára.
Az úrvacsora kenyerét az ünnep előestéjén vagy reggelén a
lelkész szeli fel. Az úrasztalára a kenyér legjavát használja
fel, a legmagasabb, legszebben sült középső részt, a többit
levágja. A megmaradt hasáb alakú darabból lemetszi az alsó
és a felső héját, közé visszahelyezi az ujjnyi széles, 10-15
cm hosszúságúra vágott kenyérszeleteket, majd tálcára - régebben
abroszra - téve elhelyezi az úrasztalán. Ebből tesz elegendőt
a kenyérosztó tányérra, ahonnan az úrasztalát körbeálló vagy
körbejáró híveknek, mint atya a gyermekeinek ad egy-egy megtört
darabot a kenyérből és egy-egy korty bort a kehelyből.
Az úrvacsorai asztal fontos kelléke a bor tárolására szolgáló
kanna, amelyből a gyülekezet gondnoka vagy presbitere mindig
utánatölt a kehelybe.
|