 |
 |
Egyházi protokoll és
liturgia |
 |
|
 |
 |
Az egyházak ünnepei |
 |
 |
|
|
 |
 |
|
Evangélikus egyház - Karácsony
|
 |
 |
|
December 25-e az
ókori népeknél a Nap születésének ünnepe volt. Ma az emberiség
talán legrégibb egyházi ünnepeként tartjuk számon. Libérius
pápa 354-ben rendelte el, hogy december 25-e Jézus születésnapjának
tekintendő. Ennek jegyében évek óta hívők és nem hívők találnak
egymásra a szeretet jegyében. A történelem első ajándékozói
a rómaiak, amikor az év első napján ajándékokat küldözgettek
egymásnak, így remélve sikeres évkezdést.
A magyarokról már a történetíró Galeotto Marzio is feljegyezte
a 15. században: "ünnepen ajándékot osztogatnak, hogy örömet
szerezzenek egymásnak".
Családi ünnepként a 17-ik század óta beszélhetünk a Karácsonyról.
Néprajzkutatók ősi, évkezdő, termékenységvarázsló hagyományokra
vezetik vissza az örökzöld fa vagy ág karácsonyi funkcióját.
Az első karácsonyfát a világon először állítólag Luther Márton
állította gyermekeinek 1536-ban.
Magyarországon pedig Brunswick Teréz grófnő 1825-ben, s erről
báró Podmaniczky Frigyes is említést tesz emlékirataiban. Privát
lakásban először 1847-ben állították fel az első feldíszített
fát Budán.
A főúri szokást később átvette a polgárság, s közvetítésükkel
később valamennyi népréteg. A magyar falvakban a századforduló
táján már íratlan szabály volt, hogy december 24-én délelőtt
csak a ház körüli munkát végezhették az asszonyok, ebéd utánra
maradt a sütés, főzés, a tisztálkodás, estére pedig mindenki
ünnepi ruhába öltözött. A vacsora a bőség jegyében telt el,
a néphit szerint ugyanis olyan az új esztendő,mint a Karácsony
napja. A bőség mellett más hagyományok is jellemezték az ünnepet.
Régen szalmát helyeztek az asztal alá Karácsonykor, a szegényebbek
borókával díszítették az étkezőhely fölött a mennyezet. A legtöbb
európai népnél a hízott baromfi, a kerek kalács, a lencse, dió,
mák és hasonlók a szaporaság és a bő termés kívánságának képeként
került az étrendbe, a fokhagyma és a bors pedig azért, mert
védi az egészséget.
Hogyan ünnepelnek mások? Európában a legjellegzetesebb ünnepi
ételalapanyag a hal, a kacsa, a liba, a pulyka és a disznóhús,
természetesen a legkülönfélébb elkészítési módokkal.
Sok helyen van kultusza a kelt tészta készítésének, foszlós
kalács nélkül mi sem tudjuk elképzelni a karácsonyt, de a beigli
sem hiányozhat az asztalról.
Angliában sincs Karácsony a zsályával, majorannával, és hagymával
ízesített töltött pulyka és az elmaradhatatlan puding nélkül.
Az osztrákoknál a marhanyelv, Romániában pedig a derelyeszerű
húsos tészta a "pilmenyi" továbbá a sózott káposzta
és pirog kerül az ünnepi asztalra.
Az olaszok híres karácsonyi süteménye a "panettone"
kagylóformában sütött kalács, mazsolával és mandulával ízesítve.
Nem hiányzik a mazsola a németek karácsonyi kalácsából sem.
Kicsit emlékeztet a mi püspökkenyerünkre a "stollen",
amit Drezdában sütnek |
 |
 |
|
<<
vissza |