Egyházi protokoll és liturgia
Az egyházak ünnepei
 
 

Zsidó felekezet - Széder-est

  Széder-est: (pészach előestéje ünnepi vacsorával egybekötve)
Széder = rend, az ünnepi liturgiának az ünnepi vacsorával egybekötött családi, otthoni újabban pl. Magyarországon közösségi gyülekezeti formában megtartott est.
Lényege: hogy egy bizonyos rendben, rendszerben imák, áldások és énekek kíséretében elmondják az Egyiptomi kivonulás történetét az ahhoz fűződő magyarázatokat, elmélkedéseket, s az azzal kapcsolatban lévő vagy kapcsolatba hozható énekeket.
A széder estet rendszerint a családfő, vagy más ehhez értő személy vezeti. A széder est jellegzetes rituális tárgya a szédertál, amelyen 3 db macón (pászkán)-vulgárisan maceszon - kívül jelképes ételek állnak.

A pászka, a macó a sanyarúság helyére, az Egyiptomi kivonulás gyors bekövetkezésére emlékeztet, a keletlen kenyérre, minthogy annyi idejük sem volt a zsidóságnak, hogy kenyerüket megkelesszék és megsüssék, olyan gyorsan történt a kivonulás szabadító eseménye.
A Széder este könyve a Haggada.(magyarul elbeszélés, az egyiptomi kivonulás története.)
A Széder-est sorrendje:
Ünnepi köszöntő, majd a házigazda kézmosása. Ez után zöldséget szokás enni, amelyeket sós vízbe mártanak, hogy az Egyiptomban hullatott könnyekre emlékezzenek. Ezt követi a szédertállról a középső maceszlap kettétörése.
A szombat esti szertartás keretében használatos szimbólumokat egy tálon helyezik el. Ezen a szédertálon a következő szimbolikus jelentőségű ételek foglalnak el helyet:
Három macó (laska, pászka) egymás fölé helyezve, egymástól rendszerint asztalkendők által elválasztva.
  zöldség, rendszerint burgonya, vagy petrezselyem alakjában.
  Sós víz, hogy emlékeztessen a könnyekre és a nyomorúságokra.
  Keserűfű, rendszerint torma (darabokban vagy reszelve), amely a rabszolgaélet keserűségére emlékeztet.
  Almából, dióból, fahéjból és borból készült pépes keverék, emlékül az egyiptomi építkezéseknél használt vakolatra.
  Sült hús, rendszerint csontdarabbal, a pészach - áldozat szimbóluma, végül
  Héjában főtt tojás, amely az ünnepi áldozatra emlékeztet.
Módosabb háztartásoknál a szédertál ezüstből készült, melynek művészi becse is van.A szédertál mellett egy kis tálkában a könnyeket jelképező sós víz található. A széder est további kelléke a bor, ebből az est folyamán minden résztvevőnek 4 pohárral kell fogyasztania, annak megfelelően, hogy a Biblia négy különböző megfogalmazásban beszél a kivonulásról. Ugyancsak az asztalon áll az Illés - Elicho próféta számára fenntartott serleg.(Az ajtó az est folyamán résre nyitva van, hogy a próféta betérhessen rajta.)A liturgia során a három pászkából a középsőt kettétörik, s az egyik darabot fehér szalvétába csomagolva elteszik az étkezés utánra. Neve: afikomen, ezzel fejezik be az étkezést(valószínűleg a desszert szerepét töltötte be, de a zsidó ember számára elég legyen az este desszertnek egy darab pászka).
A széderest legkiemelkedőbb eseménye, hogy a résztvevők közül a legkisebb gyermek kérdéseket tesz fel a széder estre, és annak szokásaira vonatkozóan. A kérdésekre adott válaszokkal kezdődik meg a tulajdonképpeni szertartás, melynek során megemlékeznek a bibliai csodáról.
A szülő válaszában elmeséli az Egyiptomi csodás megszabadulás történetét, hangosan mondja a Haggadát, s a többiek vele dúdolják a dallamot.
A tíz bibliai csapás említésekor ujjheggyel ki kell csepegtetni egy kevéske bort, aminek az a magyarázata, hogy a zsidó ember pohara ne legyen tele, amikor szenvedésről hall. A vacsora és a Haggada felolvasása után kedves, hagyományos pészahi dalok éneklésével fejeződik be a Pészah első és második estéjén megrendezett széder-este.
  << vissza