 |
 |
Egyházi protokoll és
liturgia |
 |
|
 |
 |
Az egyházak ünnepei |
 |
 |
|
|
 |
 |
|
Zsidó felekezet - Széder-est
|
 |
 |
|
Széder-est: (pészach
előestéje ünnepi vacsorával egybekötve)
Széder = rend, az ünnepi liturgiának az ünnepi vacsorával egybekötött
családi, otthoni újabban pl. Magyarországon közösségi gyülekezeti
formában megtartott est.
Lényege: hogy egy bizonyos rendben, rendszerben imák, áldások
és énekek kíséretében elmondják az Egyiptomi kivonulás történetét
az ahhoz fűződő magyarázatokat, elmélkedéseket, s az azzal kapcsolatban
lévő vagy kapcsolatba hozható énekeket.
A széder estet rendszerint a családfő, vagy más ehhez értő személy
vezeti. A széder est jellegzetes rituális tárgya a szédertál,
amelyen 3 db macón (pászkán)-vulgárisan maceszon - kívül jelképes
ételek állnak.
A pászka, a macó a sanyarúság helyére, az Egyiptomi kivonulás
gyors bekövetkezésére emlékeztet, a keletlen kenyérre, minthogy
annyi idejük sem volt a zsidóságnak, hogy kenyerüket megkelesszék
és megsüssék, olyan gyorsan történt a kivonulás szabadító eseménye.
A Széder este könyve a Haggada.(magyarul elbeszélés, az egyiptomi
kivonulás története.)
A Széder-est sorrendje:
Ünnepi köszöntő, majd a házigazda kézmosása. Ez után zöldséget
szokás enni, amelyeket sós vízbe mártanak, hogy az Egyiptomban
hullatott könnyekre emlékezzenek. Ezt követi a szédertállról
a középső maceszlap kettétörése.
A szombat esti szertartás keretében használatos szimbólumokat
egy tálon helyezik el. Ezen a szédertálon a következő szimbolikus
jelentőségű ételek foglalnak el helyet:
 |
 |
Három macó (laska, pászka)
egymás fölé helyezve, egymástól rendszerint asztalkendők
által elválasztva. |
|
 |
zöldség, rendszerint burgonya,
vagy petrezselyem alakjában. |
|
 |
Sós víz, hogy emlékeztessen
a könnyekre és a nyomorúságokra. |
|
 |
Keserűfű, rendszerint torma
(darabokban vagy reszelve), amely a rabszolgaélet keserűségére
emlékeztet. |
|
 |
Almából, dióból, fahéjból
és borból készült pépes keverék, emlékül az egyiptomi
építkezéseknél használt vakolatra. |
|
 |
Sült hús, rendszerint csontdarabbal,
a pészach - áldozat szimbóluma, végül |
|
 |
Héjában főtt tojás, amely
az ünnepi áldozatra emlékeztet. |
Módosabb háztartásoknál a szédertál ezüstből készült, melynek
művészi becse is van.A szédertál mellett egy kis tálkában a
könnyeket jelképező sós víz található. A széder est további
kelléke a bor, ebből az est folyamán minden résztvevőnek 4 pohárral
kell fogyasztania, annak megfelelően, hogy a Biblia négy különböző
megfogalmazásban beszél a kivonulásról. Ugyancsak az asztalon
áll az Illés - Elicho próféta számára fenntartott serleg.(Az
ajtó az est folyamán résre nyitva van, hogy a próféta betérhessen
rajta.)A liturgia során a három pászkából a középsőt kettétörik,
s az egyik darabot fehér szalvétába csomagolva elteszik az étkezés
utánra. Neve: afikomen, ezzel fejezik be az étkezést(valószínűleg
a desszert szerepét töltötte be, de a zsidó ember számára elég
legyen az este desszertnek egy darab pászka).
A széderest legkiemelkedőbb eseménye, hogy a résztvevők közül
a legkisebb gyermek kérdéseket tesz fel a széder estre, és annak
szokásaira vonatkozóan. A kérdésekre adott válaszokkal kezdődik
meg a tulajdonképpeni szertartás, melynek során megemlékeznek
a bibliai csodáról.
A szülő válaszában elmeséli az Egyiptomi csodás megszabadulás
történetét, hangosan mondja a Haggadát, s a többiek vele dúdolják
a dallamot.
A tíz bibliai csapás említésekor ujjheggyel ki kell csepegtetni
egy kevéske bort, aminek az a magyarázata, hogy a zsidó ember
pohara ne legyen tele, amikor szenvedésről hall. A vacsora és
a Haggada felolvasása után kedves, hagyományos pészahi dalok
éneklésével fejeződik be a Pészah első és második estéjén megrendezett
széder-este. |
 |
 |
|
<<
vissza |