A zsidó újév ünnepe
a Ros Hasana, az év feje. Más elnevezéssel az emlékezés napja,
vagy az ítélet napja (mert isten ekkor ítéletet mond tetteink
felett, de az engesztelés napján megbánható) azon kívül a kürtharsogás
napja, -a liturgia során a bűnbánat felkeltésére a szívekben-
megfújják a kos-szarvból készült kürtöt a sófárt.
Az újév ünnepét több hagyományos szokás kíséri, így az ünnepi
kalácsot az áldáskor mézbe mártják, hogy az év édes legyen,
étkezéskor ugyanebből a célból saláta helyett kompótot fogyasztanak
Az újesztendő első két napján is édes ételeket szokás fogyasztani,
hogy az újév is édes legyen. A barchesz ilyenkor mindig kerek,
hogy az év kerekségére utaljon. Illik újévkor sárgarépát enni,
ami a hit szerint a termékenységet hozza el.